Как повлия кризата на лукс имотите по света?

Икономическата криза както е всеизвестно се отрази във всички сектори на икономиката, спаднаха продажбите, производството се сви, намали се потреблението. В сферата на недвижимите имоти от няколко години се наблюдава същата тази тенденция особено що се отнася до имоти от средния ценови клас. За огромна изненада обаче търсенето и предлагането на лукс имоти не само, че не изпитва затруднения, напротив, все повече се търсят точно такива имоти по цял свят.

Парадоксално, но факт. Търсенето на луксозни имоти в цял свят е толкова голямо, че на някой места като Лондон, Монако, Москва се налага инвеститорите да строят цели квартали, за да задоволят търсенето.

От къде идва този огромен интерес в световен мащаб към лукс имотите? Защо скъпото е евтино или пък инвестиция? В топ дестинация джъст нау или в прохождаща с бъдещ потенциал?

Първо, този вид имоти са изключително добра инвестиция особено в дни на криза, а богаташите знаят прекрасно как да инвестират парите си. Понякога изглежда като говорихме само мода, но после като се вгледаш е сигурна инвестиция.

Второ — в страни като Индия, Китай, Русия, Турция, Бразилия криза сякаш няма и това позволи на богати бизнесмени от тези страни да инвестират огромни финансови средства в лукс имоти в различни държави по света.

Ако само допреди десет — двадесет години тези имоти бяха предпочитани основно от холивудските звезди, световно известни спортисти, певци и други хора от развлекателния сектор, днес едрите бизнесмени търсят и купуват такива имоти. Новобогаташи също не липсват, но в много от топ местата има фейс контрол.

Интересът на бизнесмени от Китай, Индия, Русия и Бразилия към луксозните имоти дори повиши цените и това дори накара страни като Финландия да се опитат на наложат ограничения на руските бизнесмени да купуват на тяхна територия лукс имоти, тъй като цените на имотите се вдигат неимоверно много и са станали недостъпни за техните граждани. Това изглежда малко несправедливо, но е факт, с който е добре да се съобразите ако сте любител на местни преживявания и желание за споделяне на автентична култура и ценности.

Освен бизнесмените от тези страни, раздвижване се наблюдава и при холивудските звезди, които пък проявяват интерес към покупка на лукс имоти в Европа и по — специално в страните от Източна Европа, където цените на тези имоти са значително по — ниски, отколкото в САЩ и западна Европа.