Луксозен дом и игрите на цветната светлина

Темата за светлината и цвета е ключова за доброто обзавеждане на всеки луксозен дом. Когато стане дума за цветно осветяване, в съзнанието изникват монументални обекти – паметници, църкви, големи здания. А всъщност този красив начин да подчертаеш детайла е достъпен и в съвсем камерни размери – в една стая, дори в една витрина. Светлината на малки прожектори може да подчертае картина или фотография в гостната, може да разкрие формите на малка пластика в антрето. Китайски фенер от червена хартия също може да бъде източник на оцветена светлина, която да разграничи настроенията в различните ъгли на едно и също помещение.

Трудно е да се каже кое е по-ефектно – витражът на прозореца или образите, които светлината рисува, падайки на пода през цветните стъкла. Но с пълна увереност може да се твърди, че идеята за оцветяване на обикновената дневна светлина с помощта на стъкла, тъкани, боядисана хартия е стара като света, но никога не е губила своята актуалност. След появата на изкуственото осветление, то самото става източник на възможности за цветна подсветка.

В древността подсветката е използвана, за да се подчертае величието на дворците и култовите сгради. В това се е криел и намекът за изключителният статус на техните собственици. В това е бил и основният критерий за майсторството на зидарите. В съвременния свят декоративната роля се съчетава с практичността, а помпозността отстъпва място на мекия експресионизъм или графичния авангард.

С развитието на технологиите се появяват нови възможности да се създаде разноцветна светлина. Например с помощта на светодиодни матрици може да се направи подсветка на отделни шкафове и рафтовете в тях, за да се откроят пластики и украшения. По същия начин може да се детайлизират участъци от тавана, като се изгради светлинна мрежа от цветни светодиоди. Известната ограниченост в цветовата гама не е пречка да се намерят решения практически за всички възможни интериори. Цветовете подлежат на смесване и нюансите, получени от това, могат да придадат загадъчност или уют на отделните части от помещението. Особено важно е за луксозните апартаменти, под наем или за продажба в модерни градски, урбанизирани райони и или т. нар. топ център.

За да се получи светлина с различен оттенък, не е задължително да се прибягва до специално разработени системи за осветление. Достатъчно е да се използват стари прийоми, съществуващи още от далечното Средновековие. Цветните полупрозрачни абажури, цветни стъкла при източниците на светлина – естествени или изкуствени, завеси с ярки цветове – всичко това превръща светлинните лъчи в цветни петна. Могат да бъдат получени както ярки тонове, така и приглушено меко осветление с нежни цветове.

Цветната подсветка не е просто каприз на интериорния дизайнер. Това е и начин да се внесе психологическа корекция на настроението и самочувствието. Известно е, че цветовете влияят на емоциите, предизвиквайки цял спектър от усещания, придават бодрост и сили, успокояват и отнемат стреса. бялото е неутрално, зеленото успокоява, жълтото може да е малко меланхолично и т.н.

В продължение – всеки цвят има своя специфична роля и може да бъде съчетан с предназначението на помещението. Например, червеният цвят може да бъде идеално решение за почти всички типове помещения – от гостната и кухнята до спалнята. Но той е капризен цвят и тази подсветка трябва да бъде използвана внимателно, за да не създаде усещане за опасност или за официозност.

Синята светлина, въпреки традиционната представа за синьото като цвят на спокойствието и мъдростта, вкарва в интериора техничарско настроение. Това е цветът, с който боравят дисплеите на повечето технологични нововъведения. Това важи и за студената бяла светлина.

Жълтото напомня за ярка слънчева светлина в хубав ден. Това е идн от най-позитивните цветове в интериора. Но е неподходящ за спални помещения, тъй като пречи на отпускането, по-скоро влива енергия.

По темата с подходящите цветове за обзавежане ще продължим в някой от следващите материали.